Nieuwe orkest-repetitieruimte van Philharmonie Zuid-Nederland 

Information
Date

17 Maart 2023 is de nieuwe orkest-repetitieruimte van philharmonie zuidnederland in de Theresiakerk Maastricht feestelijk geopend!

Het podium midden in de kerk is omgeven door orkestwanden met verstrooiiende en reflecterende delen, geinspireerd op het vermaarde Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven naar wens van het orkest. Ook hangen links en rechts klankkaatsers om het geluid van de achterste strijkers over en weer te sturen.

Verder moest de nagalmtijd van ruim 4 seconde teruggebracht worden naar bijna 2 seconde. Alle zijbeuken zijn dichtgezet en geluidabsorberend gemaakt en de achterkanten van de orkestwanden zijn geluidabsorberend. Bijzonder zijn ook de ‘baffles’ boven het orkest die het geluid opbreken en absorberen, zonder het podium aan de bovenkant af te sluiten. Het resultaat is een transparant en direct over-en-weer-geluid op het podium met een diffuse galm op de achtergrond.

De akoestische voorzieningen zijn ontworpen door Level Acoustics & Vibration (Eindhoven, NL) en uitgevoerd in samenwerking met bureau FRANKENDoes it Hertz / ShowTex, StaPoTech en DID interieurmakers.