Ruimte- en bouwakoestiek

Ruimte- en bouwakoestiek

Ruimteakoestiek betreft het ontwerpen en onderzoeken van ruimten op hun fysische parameters, zoals nagalmtijd en ‘clarity’. Bouwakoestiek gaat over het beschermen van mensen tegen geluid van de aangrenzende ruimten en van buiten, zoals verkeerslawaai en muziek. Level Acoustics & Vibration doet fundamenteel onderzoek naar beide onderwerpen in samenwerking met de leerstoel Building Acoustics van de TU/e. Ons onderzoek richt zich op het verwerven van een beter begrip van het onderwerp en op het optimaliseren van onderzoeksmethoden.

Enkele voorbeelden van thema’s die wij in ons onderzoek behandelen worden hieronder beschreven. Voor een complete lijst van de onderzoeksprojecten uitgevoerd door de Building Acoustics groep van de TU/e kunt u terecht op hun website.

 

Gezonde omgeving

We besteden 90% van onze tijd binnenshuis. Daarom is het belangrijk de gezondheidsrisico’s te kennen die een slechte akoestiek met zich meebrengt. Onderzoek uitgevoerd door Level Acoustics & Vibration richt zich in het bijzonder op gevoelige omgevingen zoals zorginstellingen en kantoren. Spraakverstaanbaarheid wordt onderzocht met behulp van zowel theoretische als praktijkmethoden.

 

Concertzalen en theaters

Concertzalen en theaters zijn akoestisch uitdagende ruimtes. Onderzoek in het Laboratorium voor Akoestiek heeft tot doel het ontwikkelen van nieuwe tools en methoden om deze ruimten objectief te beoordelen. In het bijzonder wordt de akoestiek op het podium en de blootstelling van orkestmusici onderzocht.

 

Installaties in lichtgewicht gebouwen

Tegenwoordig worden gebouwen steeds vaker opgebouwd uit lichtgewicht constructieonderdelen. Dit zorgt voor geluid- en trillingsproblemen, met name ook rondom installaties. Level Acoustics & Vibration voert binnen het onderzoeksprogramma Acoutect onderzoek uit naar het ontwikkelen van geluid- en trillingsisolatie voor installaties in lichtgewicht gebouwen.

Meer informatie over dit project is te vinden op the website for Acoutect.

 

Ancient Acoustics

Griekse amfitheaters staan bekend om hun goede akoestiek. Spraakverstaanbaarheid wordt verondersteld hoog te zijn voor alle zitplaatsen in het theater. Er werd een meetexpeditie naar Griekenland georganiseerd om te onderzoeken of dit juist is.

Voor meer informatie bezoek de website van Ancient Acoustics.

 

Meetmethoden

Geavanceerde akoestische meettechnieken, gericht op het verbeteren van de betrouwbaarheid en nauwkeurigheid van metingen, worden ontwikkeld op het Laboratorium voor Akoestiek. Belangrijke toepassingen zijn het meten van ruimteakoestische parameters volgens ISO 3382 (kantoren en zalen) en het meten van (zeer hoge) geluidisolaties met behulp van impulsresponsies. Ook worden meettechnieken ontwikkeld voor het meten in schaalmodellen.

 

Rekenmethoden

Rekentechnieken worden ontwikkeld op het Laboratorium voor Akoestiek voor het berekenen van geluidisolatie (met behulp van onze ontwikkelde rekenmodellen) en ruimteakoestiek in ruimten (‘wave based’ modelleren) en het toepassen van auralisaties.

Contact

Wilt u meer weten over onderzoeksactiviteiten?

Level Acoustics & Vibration BV
De Rondom 10
5612 AP Eindhoven
Nederland

Laboratorium voor Akoestiek / Echo
TU/e campus nr. 28

info@levelav.nl
+31 (0)40-2472700

KvK nr. 17196196
BTW nr. NL 817 010 476 B01