Felix Meritis Amsterdam

Informatie

Cultuurhuis Felix Meritis te Amsterdam is weer geopend na renovatie. Level Acoustics & Vibration was akoestisch adviseur tijdens de uitvoeringsfase waarin belangrijke beslissingen genomen zijn om de historische waarde te behouden en de akoestiek en geluidisolatie te optimaliseren. Felix Meritis bestaat uit 6 verschillende zalen, gestapeld aan de voor en achterzijde van het gebouw.

Concertzaal

De ruimteakoestiek van de Concertzaal is variabel gemaakt met flexibele wandpanelen die aansluiten op het monumentale karakter van de zaal. Gesloten doen de panelen het geluid diffuseren en de nagalmtijd verlengen (ca. 1,5 seconde) en geopend voegen ze zoveel mogelijk absorptie toe om reflecties weg te nemen en de nagalmtijd te verkorten (ca. 1.2 seconde).

Shaffyzaal

Uitdaging was om de geluidisolatie van de monumentale houten vloeren te verbeteren om met name de Concertzaal en de Shaffyzaal gelijktijdig geschikt te maken voor uiteenlopende voorstellingen. In de Shaffyzaal zorgt de blauwe geperforeerde wand voor geluidabsorptie.

Husly Lounge

De Husly Lounge bevindt zich helemaal bovenin het gebouw met een daklicht in het midden van de ruimte. Rondom dit daklicht bevindt zich de installatieruimte. Veel aandacht is uitgegaan naar het isoleren van installatiegeluid en trillingen naar de zaal toe.

Zuilenzaal

In de zuilenzaal is alle geluidabsorptie verborgen in het interieur. De stalen deuren naar het trappenhuis hebben een zeer hoge geluidisolatie, terwijl de houten bekleding van deze deuren voor het oorspronkelijke beeld zorgt. Achter de originele boekenkast zorgt een akoestische voorzetwand voor een verbetering van de geluidisolatie naar de buren.

 

Digitale rondleiding (bron: Amerpodia)

Felix Meritis | Digitale rondleiding from Amerpodia on Vimeo.

 

Meer informatie

Opdrachtgever: Amerborgh / Amerpodia

Architecten: i29 en Math

Bouwmanagement: B3 Bouwadviseurs

Aannemer: Jurriëns, Utrecht

Constructeur: SID Studio

 

Pers:

Het Parool

De Architect 1

De Architect 2