Factory Manchester

Informatie
Opdrachtgever
Manchester Quays Ltd (MQL), bestaande uit Allied London en Manchester City Council
Architect
OMA, Rotterdam
Voltooiing
verwacht september 2020
Kosten
ca. 116.500.000,-

 

In Manchester wordt in de levendige wijk St. John’s een nieuw cultureel gebied ontwikkeld. Belangrijke trekpleister hierin is het grote kunstcomplex dat door OMA wordt ontworpen op de plek van de oude Granada TV Studio’s. In het unieke, flexibele gebouw kunnen diverse soorten kunstvormen plaatsvinden, van exposities tot muziekoptredens tot innovatieve moderne kunstinstallaties. Het gebouw zal geëxploiteerd worden door Manchester International Festival (MIF), dat nu al een succesvol tweejaarlijks kunstfestival in de stad organiseert. Het complex van 13.500 m2 wordt gebouwd als grote creatieve tegenhanger voor de theaters in Londen. Level Acoustics & Vibration is vanaf het voorlopig ontwerp betrokken als akoestisch adviseur voor dit ontwerp.

 

Het bijzondere aspect aan dit gebouw is dat het twee gekoppelde zalen zal hebben, die in verschillende combinaties samengesteld kunnen worden. De theaterzaal (Theatre) heeft een traditionele waaiervormige theateropstelling, terwijl de Warehouse zaal een rechthoekige vorm heeft. Het podium van de theaterzaal loopt over in de vloer van de rechthoekige zaal. De Warehouse is daarmee in essentie de toneeltoren van de theaterzaal.

Copyright OMA

Producties kunnen volgend op elkaar, maar ook tegelijkertijd in de twee zalen plaatsvinden door middel van zeer goed geluidisolerende deuren, die tussen de twee zalen kunnen worden neergelaten. De Warehouse kan nog verder opgesplitst worden in een kleine en een grote zaal, waardoor drie activiteiten tegelijkertijd plaats kunnen vinden met bij elkaar ruimte voor 6.500 bezoekers. Vanzelfsprekend is geluidisolatie tussen de zalen een belangrijk aandachtspunt bij het ontwerp van dit gebouw. De flexibiliteit van de zalen vragen daarnaast om doordachte ruimteakoestische oplossingen.

 

Ook aan geluidisolatie tussen het gebouw en haar omgeving wordt aandacht besteed. Het complex wordt gebouwd op een monumentaal spoorwegviaduct en hangt in het verlengde hiervan boven een groot verkeersplein waar auto’s en vrachtwagens rijden. Het voorkomen van geluidoverlast vanaf de weg het gebouw in is daarom een groot aandachtspunt. Voor de woontorens in de buurt is het van belang geluidemissie uit het gebouw tot een minimum te beperken.

 

Copyright OMA

Omslagfoto Copyright OMA