Elckerlyc Hilversum

Informatie

Repetitieruimten en kleine concertzalen

 

Oefenruimtes zijn anders dan reguliere concertzalen. Gewoonlijk bestaan zij uit kleinere ruimten die vaak multifunctioneel in gebruik zijn. Dit betekent dat zij andere (akoestische) eisen hebben dan grote concertzalen. De akoestiek dient flexibel te zijn om alle in de zaal uitgeoefende functies te accommoderen.

 

Enkele voorbeelden van repetitieruimten uit projecten die door Level Acoustics & Vibration zijn uitgevoerd worden hieronder weergegeven.

 

Cultureel centrum Elckerlyc

Het cultureel centrum Elckerlyc te Hilvarenbeek is ontworpen door Bedaux de Brouwer Architecten en opende haar deuren in 2013. In het centrum ligt de multifunctionele vlakke vloerzaal, de Grote Zaal. De zaal heeft uitschuifbare zitplaatsen voor ca. 250 personen. Wanneer de zitplaatsen zijn uitgeschoven, is de helft van het vloeroppervlak over als podium. De zaal wordt gebruikt voor het opvoeren van theaterstukken en concerten, maar ook voor repetities en voor bijvoorbeeld bridge-bijeenkomsten van de plaatselijke bridgeclub. De akoestiek van de zaal werd goed gewaardeerd voor de bijeenkomsten en voor theater- en (versterkte) muziekvoorstellingen, maar vond men te droog voor de repetities en opvoeringen van orkesten, koren en kleinere muziekensembles. Zij repeteren en spelen voornamelijk onversterkt. De nagalmtijd in de zaal werd gemeten en deze bleek inderdaad te kort voor koor en symfonische muziek. Vrijwel alle geluid werd gedempt door de grote hoeveelheid absorptie op de wanden en het plafond. Het gewijzigde akoestisch ontwerp had als doel het introduceren van flexibele absorptie. Daarbij hoorde ook het bedekken van delen van de vaste absorptie om de zaal beter aan te kunnen passen aan de behoeften van de verschillende gebruikers. De flexibele absorptie die werd voorgesteld was enerzijds het toevoegen van geluidsabsorberende gordijnen rondom het podium die kunnen worden weggeschoven en opgeborgen, en anderzijds flexibele reflecterende panelen voor op het podium.

Grote Zaal in Elckerlyc
Grote Zaal in Elckerlyc

Fanfare Concordia Einighausen

Fanfare Concordia repeteert haar stukken in het schoolgebouw van De Leeuwerik in Einighausen. De ruimte waarin zij repeteren wordt ook gebruikt door diverse andere koren en bands (o.a. een drumband en een sambaband), en voor bijeenkomsten, vergaderingen en soortgelijke evenementen. De Fanfare vond de ruimte te galmend voor de repetities. Ook voor bijeenkomsten van de school werd de ruimte als te galmend ervaren. Tegelijkertijd mag de akoestiek van de ruimte niet te droog zijn, omdat enige galm nodig is om muziek samen te kunnen spelen. Voor verschillende samenstellingen van groepen moest daarom een variabele nagalmtijd in de ruimte mogelijk worden gemaakt. Dit werd gecreëerd door het ophangen van absorberende gordijnen in een deel van het lokaal, die konden worden opgerold of juist uitgerold.

Uitgerolde absorberende gordijnen in Einighausen
Uitgerolde absorberende gordijnen in Einighausen