Studio’s l’Equipe België

Informatie

Opnamestudio’s dienen de juiste akoestiek te hebben voor het opnemen en weergeven van geluid. Bovendien is hier vaak variabele akoestiek gewenst. In zogenoemde mixing studio’s moeten ongewenste reflecties worden voorkomen. Dit gebeurt door het realiseren van een droge akoestiek (korte nagalmtijd). Daarnaast moet de geluidisolatie van de studio van voldoende hoog niveau zijn. Geluid van installaties dient te worden geminimaliseerd.

 

Twee voorbeelden van studio’s in projecten die door Level Acoustics & Vibration uitgevoerd zijn worden hieronder weergegeven.

 

Dolby Mixing Studio Bierges

De mixing studio van Studio l’Equipe werd geïntegreerd in een voormalig schoolgebouw. De studio moest voldoen aan de Dolby standaard. Dit betekent een laag achtergrondgeluidniveau (30 dB(A)), een droge akoestiek (nagalmtijd 0,3 s.) en voorgeschreven afmetingen van de ruimte. Vanwege de locatie van de studio langs een drukke snelweg in Bierges was een hoge geluidisolatie vereist. Dit werd opgelost met een gedeeltelijke doos-in-doos-constructie, waarbij in het bijzonder aandacht uitging naar de geluidisolatie van de luchtbehandelingssysteem. De nooduitgang wordt gevormd door een enkele deur met een hoge geluidisolatiewaarde.

Meten in l’Equipe
Meten in l’Equipe

Het interieurontwerp was belangrijk omdat de studio ook wordt gebruikt als ‘screening room’, waar het productieteam hun film beoordeelt. Het akoestisch ontwerp werd geïntegreerd in het architectonische ontwerp dat bestond uit aluminium wandpanelen en een geperforeerd gipsplafond. De benodigde geluidisolatie en geluidabsorptie zijn voorspeld met behulp van geavanceerde voorspellingsmethoden. Metingen zijn verricht om de ruimteakoestische maatregelen verder te optimaliseren.

Zaalakoestisch rekenmodel CATT Acoustic
Zaalakoestisch rekenmodel CATT Acoustic

 

Foley Studio B3 Brussel

In de Foley studio van Studio l’Equipe in Brussel worden geluideffecten van films opgenomen. De gebruikers van de studio waren ontevreden over de akoestiek in de studio, maar er waren geen duidelijke richtlijnen beschikbaar waar dit soort ruimten aan zou moeten voldoen. Om te onderzoeken waar een goede Foley Studio aan moet voldoen werden in een andere studio, waar men wel tevreden was over de akoestiek, metingen verricht. De oplossing bleek te zitten in meer diffusie van geluid. Dit werd gecreëerd door een onconventionele en kostenefficiënte oplossing: IKEA fruitschalen gemonteerd op de wanden:

Diffuserende elementen op de wanden
Diffuserende elementen op de wanden