Fondazione Prada Milaan

Informatie
Opdrachtgever
Office for Metropolitan Architecture (OMA)
Architect
OMA, Rotterdam
Voltooiing
Mei 2015
Kosten
€40.000.000,-

Ten zuiden van het centrum van Milaan is een oude jeneverstokerij getransformeerd tot cultureel instituut, waar Fondazione Prada sinds mei 2015 gehuisvest is. Het complex omvat 19.000 m2, die permanent ruimte biedt aan culturele projecten.

Fondazione Prada, foto door Bas Princen
Fondazione Prada, foto door Bas Princen, met dank aan Fondazione Prada

De oude jeneverstokerij uit 1910 kende een diversiteit aan ruimtelijke omgevingen, verdeeld over zeven gebouwen. Hier zijn drie nieuwe gebouwen aan toegevoegd. Deze huisvesten een galerie voor tijdelijke exposities (Podium building), een cinema voor multimedia presentaties (Stage building) en een toren van tien verdiepingen voor permanente expositie, presentaties en symposia (the Tower). De oude gebouwen zijn allen gerenoveerd en huisvesten o.a. de entree, een bar, een museumwinkel, expositieruimten, kantoren en archiefruimten.

New, old, horizontal, vertical, wide, narrow, white, black, open, enclosed — all these contrasts establish the range of oppositions that define the new Fondazione

Rem Koolhaas

Level Acoustics & Vibration heeft voor het gehele complex (bestaande bouw en nieuwbouw) advies gegeven met betrekking tot ruimte- en bouwakoestiek, installatiegeluid en geluidemissie.

Voor de akoestisch absorberende afwerking van de Podium building is een speciale opbouw ontworpen in combinatie met de visueel in het zicht zijnde aluminium foam panelen. Het akoestisch ontwerp van de bestaande gebouwen is gericht op de gewenste spraakverstaanbaarheid in de ruimtes zelf en voldoende geluidisolatie tussen de ruimtes, met behoud van het industriële karakter.

Fondazione Prada, foto door Charlie Koolhaas
Fondazione Prada, foto door Charlie Koolhaas, met dank aan Fondazione Prade

Omslagfoto door Bas Princen, met dank aan Fondazione Prada