Religieuze gebouwen

Informatie

In kerken heerst meestal een lange nagalmtijd. Dit heeft een negatief effect op de spraakverstaanbaarheid. Omroepinstallaties dienen zorgvuldig te worden ontworpen, aangepast aan de specifieke akoestiek van de ruimte. Tegelijkertijd dient de akoestiek te voldoen aan de eisen voor het spelen van orgel- en koormuziek en in sommige gevallen zelfs versterkte muziek. Muziek vraagt meestal om een langere nagalmtijd dan nodig is voor spraak. De uitdaging in kerken is daarom het vinden van een optimum tussen deze twee tegenstrijdige eisen.

 

Enkele voorbeelden van kerken uit projecten die door Level Acoustics & Vibration zijn uitgevoerd worden hieronder weergegeven.

 

Clemenskerk Nuenen

Na een renovatie van de Clemenskerk in Nuenen was de nagalmtijd in de kerk fors gestegen naar 8 seconden. De geluidinstallatie werd aangepast en er werden absorberende materialen aangebracht zodat de nagalmtijd beter geschikt werd gemaakt voor zowel spraak als muziek.

Clemenskerk Nuenen
Clemenskerk Nuenen

Sint Antonius Abt Acht

In de Sint Antonius Abt in Acht was men ontevreden over de spraakverstaanbaarheid tijdens de mis. Het geluidinstallatiesysteem kon de achterblijvende akoestiek van de ruimte niet voldoende compenseren. Het koor waardeerde de ruimteakoestiek van de kerk juist wel. Met behulp van een zaalakoestisch rekenmodel werden akoestische aanpassingen voorgesteld voor een goede akoestiek bij verschillende bezettingsgraden van de kerk.