Foyer Nationale Opera & Ballet is vernieuwd

Informatie
Datum

De foyer van Nationale Opera & Ballet in Amsterdam is opgeknapt door architectenbureau Dam&Partners en in samenwerking met ontwerper Richard Hutten. Cees Dam was al betrokken bij het oorspronkelijke ontwerp van het operagebouw en heeft zich nu ook beziggehouden met de renovatie.

Met de renovatie zijn de ontwerpers terug willen gaan naar de essentie van het oorspronkelijke gebouw. Het roze tapijt is vervangen door neutraal grijs tapijt. Geluidabsorptie wordt verder gerealiseerd door de door Richard Hutten geïntroduceerde rode banken die langs de balustrades lopen. Door het soberder karakter van de foyer krijgt het uitzicht op de stad en de Amstel een prominentere rol in de foyer. Dat uitzicht is verder verbeterd door het wegnemen van in de loop van de jaren toegevoegde elementen. De cadeauwinkel op de eerste verdieping is daarbij ook transparanter en flexibeler geworden.

 

Glazen façade van de foyer, copyright Michel Claus

 

Rondom de vaste barren, die zijn bekleed met spiegelend staal, is het tapijt vervangen door notenhouten vloeren. Dat is beter schoon te houden, maar minder geluiddempend. Extra geluidabsorptie is hier in het plafond aangebracht. Cirkels vormen de basis voor de vorm van de barren, banken en plafondelementen.

 

Foyers, coypright Michel Claus

 

Onderdeel van de renovatie was ook het transformeren van de doekenkelder tot kleine zaal voor o.a. programmatoelichtingen. Vanuit de foyer is via een glazen vloerpaneel zicht op deze ruimte.

 

Inleidingsruimte, copyright Michel Claus

 

Level Acoustics & Vibration is bij al deze transformaties betrokken geweest als akoestisch adviseur. Een onderdeel van het advieswerk bestond uit het maken van een groot 3D computermodel, waarmee de effecten van voorgestelde wijzigingen in het interieur op de ruimteakoestiek berekend konden worden.

 

Rekenmodel foyer voor CATT Acoustic, copyright Level Acoustics & Vibration

 

 

Copyright omslagfoto Level Acoustics & Vibration