Voorspellingen

Voorspellingen

Het komt in bouwprojecten steeds vaker voor dat door architecten en interieurontwerpers nieuwe materialen en constructies worden voorgesteld. In veel gevallen zijn de akoestische prestaties van deze oplossingen nog niet bekend en dient dit voorspeld te worden. In ons advieswerk maken we gebruik van verschillende akoestische modellen om het akoestisch gedrag van materialen, ruimten en gebouwen te voorspellen.

 

Enkele van de door ons gebruikte voorspellingsmethoden worden hieronder opgesomd.

 

Geluidisolerende eigenschappen van materialen

We kunnen de geluidisolatie van diverse soorten materialen en constructies inschatten met behulp van berekeningen in het programma BASlab (in de toekomst onder de naam Bassist).

 

Geluidisolatie tussen ruimten

We kunnen de geluidoverdracht tussen ruimten inschatten met behulp van berekeningen in het programma BASluco (in de toekomst onder de naam Bassist).

 

Geluidabsorptie van materialen

We kunnen de geluidsabsorptie van materialen inschatten met behulp van berekeningen in de programma’s WINFLAG en BASabs.

 

Ruimteakoestische voorspellingen van ruimten

Voor het berekenen van de nagalmtijd in ruimten met een eenvoudige geometrie, wordt het rekenprogramma SABIN gebruikt. Wanneer een gedetailleerde analyse nodig is van de ruimteakoestiek wordt het zaalakoestische rekenprogramma CATT Acoustic gebruikt. Dit programma is gebaseerd op ‘image source’ modelleren en ‘ray tracing’ in een geometrisch model van de ruimte. 3D-modellen gemaakt in AutoCAD of SketchUp kunnen worden omgezet in een geometrie in CATT Acoustic door middel van de SU²CATT plug-in. Een ander ‘ray tracing’ rekenprogramma dat we gebruiken is Odeon (onderzoekslicentie).

Verwante projecten
Contact

Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Level Acoustics & Vibration BV
De Rondom 10
5612 AP Eindhoven
Nederland

Laboratorium voor Akoestiek / Echo
TU/e campus nr. 28

info@levelav.nl
+31 (0)40-2472700

KvK nr. 17196196
BTW nr. NL 817 010 476 B01