École Centrale Paris

Informatie
Opdrachtgever
École Centrale Paris (ECP)
Architect
OMA, Rotterdam
Voltooiing
2017

De ingenieursopleiding van École Centrale Paris is gevestigd in een nieuwe onderwijs- en onderzoeksfaciliteit in Parijs. In het doosvormige gebouw bevinden zich diverse auditoria, kleinere collegezalen, kantoren en lokalen en een aantal laboratoriumruimten, die aan strenge geluid- en trillingeisen moeten voldoen. De verschillende functies zijn als modulaire blokken in het gebouw geplaatst, dat voornamelijk bestaat uit een grote hal. De ruimte op en om de blokken wordt gevuld met studie- en werkplekken. Rechtstreeks doorgetrokken vanaf het wegennet buiten loopt diagonaal door het gebouw heen een brede gang. Het gebouw speelt met vormen van interactie en is ontworpen om zich aan te kunnen passen aan toekomstige wensen: een gebouw als een stad.

Vogelvluchtperspectief van École Centrale Paris, render door OMA
Vogelvluchtperspectief van École Centrale Paris, render door OMA

Level Acoustics & Vibration heeft samen met Royal HaskoningDHV het ontwerpteam van akoestisch advies voorzien. Het ongebruikelijke ontwerp van het gebouw zorgde voor enkele akoestische uitdagingen, zoals het creëren van een goede ruimteakoestiek in het opsplitsbare amfitheater en in diverse rechthoekige auditoria, en het kunnen voldoen aan de strenge eisen voor lucht-, contactgeluid en trillingen in de laboratoriumruimten. De laboratoria zijn ontworpen als doos-in-doos constructie, waarbij specifiek aandacht is besteed aan trillingsvrije vloeren.

 

De studie- en werkplekken bevinden zich bovenop de auditorium- en laboratoriumruimten en worden niet afgeschermd door wanden of plafonds. Er kunnen als gevolg hiervan hoge geluidniveaus in de open hal ontstaan, terwijl tegelijkertijd een goede (en stille) akoestiek gewenst is om geconcentreerd te werken. Het voldoende dempen van geluidniveaus op en tussen verschillende plekken was een belangrijk aandachtspunt van dit ontwerp.

 

Ten slotte heeft de hal ook een uniek dakontwerp. Om het gevoel van een stad kracht bij te zetten is het dak door de architecten ontworpen als een dunne, transparante laag. De dakconstructie bestaat uit lichtgewicht, transparante kussens, waarbij de voornaamste aandachtspunten de met de kussens gerealiseerde geluidisolatie en het effect van regen op het kunststof waren. Om beide aspecten te kunnen testen zijn verschillende dakopbouwen getest in het Laboratorium voor Akoestiek. Het definitieve dakontwerp bestaat uit een dubbellaags ETFE kussen in verschillende afmetingen.

Terrassen met de transparante dakopbouw, render door OMA
Terrassen met transparante dakopbouw, render door OMA

 

Omslagfoto door OMA